Srednja škola Čakovec poziva sve razrede škole i sve razrede srednjih i osnovnih škola diljem Hrvatske da im se sa svojim fotografijama “šarenih čarapa” pridruže u obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down.

Akcija je edukativnog karaktera i najboljim razrednim/grupnim fotografijama će poslatikalendar “Male i velike zvijezde”. Fotografije šaljite na email: miljenko.hajdarovic@skole.hr. Primaju i fotografije svih pojedinaca i grupa!

Prosječno jedno od 650 se novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.