Zašto sam pokrenuo ovaj blog? Zato jer ponekad osjetim potrebu da reagiram na gomilu gluposti koje se mogu pročitati unutar ove mreže internetskih dnevnika.

Internet je virtualna mreža računala koja nam nudi veliku mogućnost komunikacije. Novi masovni mediji. Dok kod “tradicionalnih” medija poput novina, knjiga ili televizije imamo barem neku minimalnu kontrolu sadržaja koji se objavljuje, kod interneta to nije slučaj. Nažalost na internetu možemo u svega nekoliko minuta otvoriti korisnički račun (poput ovoga) i objavljivati svoje informacije. Velika je mogućnost da u svoj sili podataka na internetu naletimo na namjerno lažirane informacije. Ako smo nedovoljno obrazovani ili informirani u takve ćemo informacije i lako povjerovati. To se i prečesto dešava, pa tako brojni autori samo nastavljaju zatvoreni krug pružanja netočnih informacija.

Dugo sam vremena pokušavao ne reagirati na brojne gluposti koje sam pročitao po blogovima, ali danas mi je ipak dosta. Razlog je članak mojeg učenika, koji je na svojoj stranici (blogu) iznio informaciju o skoro pa milijun žrtava koncentracijskog logora Jasenovac. Nacistički zločini (tu ubrajam i ustaške) su velika sramota za ljudsku vrstu i ne treba ih umanjivati! Ali kod iznošenja podataka neke povijesne važnosti ipak se treba držati informacija koje imaju svoju potvrdu u istraživanjima i nisu plod politikanstva na našim žalosnim balkanskim prostorima.

Vezano uz problematiku Drugog svjetskog rata i hrvatskog nacionalizma – zanima me kako “vlasnici” blog.hr mogu dopuštati veličanje totalitarnih ideologija (poput nacističke), koje su i inače zabranjene hrvatskim zakonima. U Ustavu Republike Hrvatske stoji da se između ostalog ona zasniva na “uspostavi temelja državne suvernosti u razdoblju drugog svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963-1990.)”. Dakle, naša je sadašnja Republika Hrvatska zasnovana na izričito antifašističkim korijenima! I moramo biti ponosni što smo bili jedini narod u Europi tijekom Drugog svjetskog rata, koji je recimo tijekom 1943. godine imao preko 100.000 partizana u aktivnoj borbi protiv nacista, fašista, ustaša i njihovih drugih pomagača!

Toliko za sada! Čitamo se uskoro!

Napomena: Ovo je kopija objave s mog prvog bloga na sapientisat.blog.hr.