Na dan 27. siječnja svijet se svake godine prisjeća razdoblja holokausta. Na taj dan, 1945. godine ruski su vojnici oslobodili jedan od najstrašnijih logora smrti Auschwitz. Tamo je život izgubila i većina međimurskih Židova koji su prije Drugog svjetskog rata činili značajnu manjinu na našem području.

Povodom nadolazeće 70-godišnjice transporta međimurskih Židova u Auschwitz, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava organizira III. regionalni seminar o ljudskim pravima. Skup će biti održan pod pokroviteljstvom Međimurske županije u svibnju, a predsjednik Udruge Miljenko Hajdarović na ovu temu ističe sljedeće:

– Kao i 6 milijuna Židova diljem Europe, međimurski su Židovi gotovo do kraja uništeni tijekom razdoblja holokausta. Većina međimurskih Židova svoj je život izgubila upravo u Auschwitzu. Seminar ćemo održati od 22. do 24. svibnja u Čakovcu i bit će posvećen upravo ovoj temi. Uvjeren sam da će javnosti i sudionicima vrlo zanimljiva biti putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost. Otvorit ćemo je u izložbenom prostoru dvorane Scheier. Dosad je bila postavljena u 40 zemalja svijeta, a lani je prevedena na hrvatski jezik, ističe za list Međimurje autor hrvatskog dijela izložbe M. Hajdarović, dodajući da postav za publiku ostaje otvoren do 20. lipnja.

Seminar će obuhvatiti izvještaje, predavanja, radionice i okrugli stol Religija u vrijeme holokausta na kojem sudjeluju prestavnici katoličke, protestantske, islamske, pravoslavne i židovske zajednice u Hrvatskoj. Predavači će biti Goran Hutinec (Filozofski fakultet Zagreb), Loranda Miletić (Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb), Petra Vidović (Goethe Institut, Zagreb), Maja Nenadović (Kuća Anne Frank, Amsterdam), predstavnici Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, Romskog nacionalnog vijeća i Miljenko Hajdarović (Srednja škola Čakovec). Bit će organizirana i terenska nastava u Austriji, s posjetom Memorijalnom muzeju Mauthausen-Gusen. Logor je imao čak 60 podlogora koji su služili većinom kao radni logori u kojima su logoraši proizvodili potrepštine i oružje za naciste. (al)

Objavljeno u tjedniku “Međimurje” broj 3.066 (28.1.2014.)