Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je ove godine u Osnovnoj školi Šenkovec pokraj Čakovca otvaranjem malog muzeja Holokausta u školskom kabinetu. Čestitamo učenicima škole i njihovu profesoru Miljenku Hajdaroviću na divnoj ideji i velikom trudu!

Muzej, koji je pothvat školske povijesne grupe koju vodi profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović, dio je projekta »Učenje o ljudskim pravima na primjeru Holokausta«.

Kao jedini u državi, učenici škole su se pod vodstvom profesora povijesti Miljenka Hajdarovića priključili projektu sakupljanja 6 milijuna spajalica, koliko je bilo žrtava Holokausta, pokrenutom prije desetak godina u jednoj američkoj srednjoj školi.

Osnovnoškolci iz Šenkovca u tri su mjeseca prikupili čak 153.000 spajalica, a mnoge su dobili i donacijama izvan škole. Učenici su po cijelom Međimurju skupljali spajalice želeći na taj način podsjetiti na stradanja tijekom Holokausta. Svaka spajalica simbolično predstavlja jednu žrtvu Holokausta.

Osnovni cilj tog projekta jest podizanje razine svijesti o tome što se događalo kroz povijest, ali i poticanje mladih na toleranciju i poštivanje ljudskih prava.

Prikupljene spajalice spojene su u lanac i postavljene na stropu kabineta povijesti gdje će biti do kraja veljače, a tada će s promotivnim materijalima biti poslane u škole diljem Hrvatske ne bi li se i one priključile projektu.

U grupi od 605 Zidova koja je u travnju 1944. godine odvedena iz Čakovca bio je i Oto Konstein te njegovi roditelji i sestra. U njegovoj obitelji jedini on je preživio. O svojim uspomenama govorio je učenicima OS Senkovec te je odgovarao na njihova pitanja.

Iz pisma Ota Konsteina

Otvorenju muzeja u Osnovnoj školi Senkovec bili su nazočni Shmuel Meirom, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, Saša Cvetković tajnik Židovske općine Zagreb, 80-godišnji Čakovčanin Oto Konstein, preživjeli logoraš iz Auschwitza i Bergen- Belsena. te međimurski župan Josip Posavec.

„Prostoriju našeg povijesnog kabineta nastojimo urediti tako da posjetitelj koji u nju uđe osjeti atmosferu masovnih gubilišta. Možda ćemo uspjeti postaviti lutku njemačkog vojnika u uniformi, možda ćemo postaviti kostu, školsko pomagalo kao simbol smrti – to su dječja razmišljanja o tome što bi trebalo učiniti da se dočara Holokaust, rekao je voditelj povijesne grupe u OŠ Šenkovec, prof. Miljenko Hajdarović. Djeca su za svoj muzej skupljala spajalice.

„Ideju je dao Wayne MacIntyre, moj kolega po struci iz Kanade. On je predložio da su u svijetu okupi 60 škola koje će tako čuvati sjećanje na Holokaust. Svaka škola bi preuzela zadatak da napravi lanac od 100 tisuća spajalica. Tako bi se u akciji prikupilo 6 milijuna spajalica, po jedna za svaki od života uništenih u Holokaustu. Zasad se oko ideje okupio tek manji broj škola, a mi sa zadovoljstvom možemo reći da smo jedna od deset škola na svijetu koje su se u taj projekt uključile”, kazao je prof. Hajdarović.

Priča o učenicima škole u Šenkovcu i njihovu projektu proširila se Hrvatskom ali i u inozemstvu. Djeci su poštom stizale spajalice – jedna je stigla od pokrovitelja muzeja, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića; spajalice su, između ostalih, poslali i Oto Konstein i Zora Dirnbach. Djecu je razveselilo i pismo iz Jeruzalema koje je poslao Jehuda Sterk, koji je prije rata živio u Zagrebu. On je poslao sol s Mrtvog mora, razglednicu, 500 spajalica, pismo i DVD o njegovoj obitelji.

Izvor: Ha-kol, broj 108, siječanj/veljača 2009. URL: http://www.zoz.hr/files/ha-kol_108.pdf