Jeste li se ikada zapitali koja puška je prethodila svim modernim automatskim puškama? Gdje je stvorena ideja za popularni kališnjikov (AK-47)? Jedno od, rekli bi najboljih, njemačkih oružja nastalo tijekom Drugoga svjetskog rata je StG44 ili Sturmgewehr 44.

Od početka masovne proizvodnje 1944. godine, pa do kraja rata proizvedeno je preko 400 000 komada. Nacistički inženjeri zaključili su da se većina borbi vodi na udaljenosti do 400 metara. To je zaključak na osnovi istraživanja u borbama tijekom 1939. i 1940. godine. Tada glavna njemačka puška Kar98K nije bila pogodna za takvu borbu. Razvijena je za pucanje na 800-900 metara. Druga standardna puška bila je MP40, no njene mane bile su preciznost na samo do 100 metara i nedovoljna zaustavna moć metka od 9 mm.

Razvoj nove puške započeo je tijekom 1942. godine i razni modeli su testirani na istočnome bojištu. Verzija izrađena 1944. godine pokazala se revolucionarnom. Novo je oružje pružalo vojniku mogućnost paljbe na veće udaljenosti na otvorenom terenu, djelovanje u gradskoj borbi ili kao strojnička podrška. Za nacističku vojsku StG44 bio je važna inovacija koja je na mjestima gdje je bila prisutna nadomiještala nedostatak brojnosti vojnika pred nadirućom antifašističkom koalicijom.

Inovatori su pokušavali dodatno poboljšati njene karakteristike. Za StG44 izrađen je i prvi infracrveni ciljnik nazvan Vampir. Bilo je pokušaja da se izradi i dodatni nastavak koji bi omogućavao pucanje iza ugla pod kutevima 30 do 45 stupnjeva (Krummlauf).

StG44 sa optičkim ciljnikom

StG-44 se prvenstveno dijelila elitnim njemačkim postrojbama unutar Waffen SS-a poput Leibstandarte, SS-Panzer-Division Das Reich, treće divizije Totenkopf, peta divizija  Viking, dvanaesta divizija  Hitlerjugend i Grossdeutschland.

Zarobljeni primjerci nakon rata poslužili su za razvoj novih oružja, a poneki se mogu pronaći u upotrebi i na bojištima 21. st. u Africi i Aziji.