Kao prvo zračno bombardiranje možemo odrediti dva događaja u povijesti. Prvi događaj zbio se sredinom 19. stoljeća i bombardiranje je izvršeno uz pomoć balona bez posade. Prvo bombardiranje izvršeno iz ljudske ruke zbilo se tijekom Tripolitanskoga rata 1911. godine.

Vojska Habsburške monarhije je u revolucionarno proljeće 1849. godine pokušavala u svoju vlast vratiti Veneciju. Zbog nepovoljnoga geografskog položaja bilo je teško izvršiti veće topničko granatiranje grada. Austrijski poručnik Uchtaius predložio je konstruiranje više papirnatih balona punjenih toplim zrakom, koji bi svoj teret istresli nad Venecijom. Tako izrađeni baloni mogli su nositi oko 15 kilograma eksploziva. Izvještaj o toj akciji mogao se pročitati već u ožujku 1849. u američkim novinama Scientific American. 

Dvjestotinjak takvih balona pušteno je prema Veneciji, ali su se zbog promjene smjera vjetra većinom vratili prema Austrijancima. Zabilježeno je da je jedna bomba pala na Trg sv. Marka. Bombe su imale vremenski mehanizam koji se aktivirao 30 minuta od pokretanja. Dva primjerka tih bombi se mogu vidjeti u bečkome Ratnom muzeju. Napad je izvršen 22. kolovoza 1849. godine. Prije toga je 12. srpnja pokušan neuspjeli napad balonom s posadom poslan s austrijskog broda Vulcano.

Giulo Gavotti

Za vrijeme Tripolitanskoga rata (1911.-1912. između Italije i Turske) talijanski pilot Giulio Gavotti leteći na svionu tipa Taube izvršio je prvo avionsko bombardiranje 1. studenoga 1911. godine. Iz svog aviona izbacio je četiri bombe na turski kamp u Libiji. Napad je imao više psihološko značenje nego neki stvarni borbeni učinak. Samo nekoliko dana ranije (23.10.1911.) pilot Piazza poduzeo je prvo izviđanje avionom.

Umjetnički prikaz Gavotijeva napada

Sljedeće zabilježeno zračno bombardiranje izvršeno je tijekom Prvoga balkanskog rata kada su Bugari Prodan Toprakchiev i Radul Milkov bacili dvije bombe na tursku željezničku stanicu Karaagac (16.10.1912.).