Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizirao sam tribinu “Vukovar u Domovinskom ratu”. Tribina je održana u punoj dvorani Srednje škole Čakovec 15. studenog 2013. Tribina je bila podijeljena u dva dijela – u prvom je održano predavanje s pregledom događaja, a u nastavku su svoja sjećanja iznosili branitelji koji su branili Vukovar.

Miljenko Hajdarović otvara tribinu "Vukovar u Domovinskom ratu"
Miljenko Hajdarović otvara tribinu “Vukovar u Domovinskom ratu”

Pozvao sam Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centara Domovinskog rata, koji je učenicima dao širi pregled povijesnih događaja. Krenuo je od velikosrpske ideje i zamišljenih granica u 19. stoljeću sve do događaja pri raspadu Jugoslavije i početcima rata 1991. godine.

Predavanje Ante Nazora
Predavanje Ante Nazora

S pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin već sam surađivao na sličnom događaju koji smo održali u Osnovnoj školi Petar Zrinski pa sam ih ovom prilikom pozvao u većem broju. Odazvali su se Tihomir Dominić, Zvonko Horvatić, Andrej Jančec, Željko Kodba, Antun Novak i Dragutin Topolnjak. Učenicima su pričali o uvjetima ratovanja u Vukovaru, o svakodnevici, hladnoći, prehrani, ranjavanju, spašavanju suboraca, padu grada te o danima i mučenjima u srpskim logorima. Uz osobe priče prikazali su i privatni album fotografija iz 1991. godine.

Antun Novak je ispričao o svom ranjavanju
Antun Novak je ispričao o svom ranjavanju

Vijest o tribini napisala je kolegica Tina Novak za našu školsku web stranicu, a izvještaj je prenio i portal eMeđimurje. Ovdje je spremljeno u PDF-u: