Iva Ikuko Toguri D’Aquino, Amerikanka japanskoga podrijetla, u vrijeme Drugoga svjetskog rata poznatija kao Tokijska ruža 1977. godine je pomilovana odlukom američkoga predsjednika Forda. Nakon rata optužena je za izdaju i suradnju s neprijateljem jer je 1944. sudjelovala u propagandnim emisijama Radija Tokija.

Rođena je u Los Angelesu u obitelji japanskih imigranata. U rodnome gradu je diplomirala zoologiju. Toguri je u ljeto 1941. godine posjetila Japan i tamo je upala u ratni vrtlog. Nije željela prihvatiti japansko državljanstvo i zbog toga nije mogla računati na pomoć države. Zaposlila se kao daktilografkinja u jednoj novinskoj agenciji i naposlijetku na Radio Tokio. S vremenom ju je urednik radija, porijeklom Australac, nagovorio na sudjelovanje u emisijama. Odbila je sudjelovati u protuameričkoj propagandi, ali je sudjelovala u kratkim komičnim skečevima trajanja 2-3 minute.

Kao što je i tvrdila, tijekom suđenja nisu pronađene snimke koje bi dokazale da je govorila poruke protiv SAD-a. Na radiju je zarađivala 150 jena mjesec što je povremeno koristila za kupnju hrane za američke ratne zarobljenike koji su dovođeni na radio. Nadimak Tokijska ruža izmislili su vojnici koji su je slušali preko radija.

Nakon rata suđeno joj je za izdaju odnosno za pomaganje japanskoj vladi tijekom rata. U kompliciranom suđenju osuđena je samo temeljem tvrdnje da je tijekom nepoznatog dana u listopadu 1944. godine govoreći u eter objavila podatke o američkom gubitku brodova. Dobila je kaznu od 10 000$ i 10 godina zatvora. Puštena je na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne.

Iva Toguri

Ron Yates, reporter Chicago Tribunea, otkrio je 1976. g. da su dva svjedoka, pod prijetnjom da budu sami osuđeni, iznijeli lažna svjedočanstva. Predsjednik Ford je 19. siječnja 1977. godine, na zadnji dan svog mandata, u potpunosti pomilovao Toguri i poništio ranije presude. Toguri je doživjela 90 godina starosti i umrla 2006. godine.