Učenici 1.c razreda Srednje škole Čakovec su tijekom školske godine 2017./2018. u sklopu izborne nastave Građanski odgoj i obrazovanje razvijali projekt prema metodologiji “Projekta Građanin”. Od početnih heterogenih ideja na kraju se iskristalizirao problem s kojim se učenici susreću redovito – problem korištenja interneta odnosno kako iskoristiti, navodno dostupne, Wi-Fi (bežične) mreže.

Kao digitalni entuzijast često koristim razne oblike IKT-a u svom poučavanju. Posljednjih godina radi napretka mobitela i prateće infrastrukture nastojim rad s uređajima sve više prebaciti “u ruke učenika”. Učenici u najvećem postotku imaju svoje pametne uređaje koje koriste na razne kreativne načine i upravo je to polazna točka s koje sam krenuo. No, kao značajan problem istaknulo se povezivanje na internet. Učenici često imaju ograničene korisničke račune koji im ne omogućuju korištenje u dovoljnoj mjeri (ili ih iskoriste za dokolicu pa nemaju za nastavu). S druge strane škola ima Wi-Fi mrežu dostupnu učenicima i drugu za potrebe eDnevnika i nastave (zaštićenu zaporkom). Spajanjem većeg broja korisnika ta zajednička mreža postane uvelike neupotrebljiva za bilo kakav intenzivniji rad.

Rad na projektu

Početna ideja je zapravo krenula u drugom smjeru – kako osigurati prostor učenicima koji prije ili nakon nastave čekaju javni prijevoz kući. U razradi ideje zaključeno je da problem postoji, ali da je realizacija izuzetno zahtjevna i dugotrajna. Zato se problem zaokrenuo mogu li učenici prije nakon nastave ostati u prostoru škole i što bi im za to trebalo osigurati.

Cilj

Pokrenuti širu akciju koja bi učenicima čakovečkih srednjih škola omogućila besplatno korištenje kvalitetne WiFi (bežične) internetske mreže. To bi potencijalno moglo dovesti do promjene načina poučavanja u skladu s idejom povećanja digitalne pismenosti u aktualnoj reformi obrazovanja. Gledajući dugoročno, obrazovanje koje bi moralo ostvariti veću konkurentnost na tržištu 21. stoljeća, mora u znatnoj mjeri biti digitalizirano.

Izbor i istraživanje problema

Učenici su sredinom prvog polugodišta izvojili nelikoliko problema današnjeg društva koji ih okružuje u srednjoškolskoj svakodnevici. Za svaki od navedenih problema je provedeno inicijalno istraživanje nakon čega je nakon diskusije i glasovanja odabran problem neadekvatne internetske veze.

Učenici su podijeljeni na četiri grupe istraživali različite aspekte ovog problema. Provedene su dva online istraživanja u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici čakovečkih srednjih škola. Proučavanjem medija učenici su doznali da su Ujedinjeni narodi 2011. godine u posebnom izvješću Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda preporučili da povezivanje i izražavanje putem interneta mora biti svima dostupno. Daljnjim proučavanjem medija uočili su trend prema kojem se predviđa da će pravo na internet uskoro biti uključeno u „Opću deklaraciju o pravima čovjeka“. U istraživanju Internet Society iz 2012. godine 83% ispitanika je izrazilo slaganje s takvom idejom. UN je u rezoluciji 2016. godine istaknuo da sva prava čovjeka koja su zaštićena offline moraju biti zaštićena i online. Proučavanjem „Istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook“ na web stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba učenici su se upoznali s potencijalnim problemima korištenja interneta.

Moguća rješenja problema

Moguća rješenja problema:

  • dogovor s nadležnima unutar naše škole kako bi se primjerom pokazalo potencijalno rješenje za sve škole,
  • povezivanje s učenicima drugih škola i pokretanje zajedničke akcije,
  • oblikovanje projektnog prijedloga i predstavljanje osnivačima srednjih škola.

Najbolji pristup rješenju problema

U trećem online istraživanju velika većina ispitanika (čakovečkih srednjoškolaca) je podržala ideju o provedbi projekta besplatnog bežićnog interneta. Stoga su se učenici 1.c razreda demokratskim postupkom odlučili za oblikovanje projektnog prijedlog i predstavljanje osnivačima srednjih škola.

Plan djelovanja

U veljači 2018. godine 1.c razred je ugostio stručnjaka – inženjera informatike s kojim smo raspravili tehničke probleme uvođenja bežićne konekcije u svim školama. Istražili smo tko je ISP (pružatelj usluga) i kojom je brzinom povezana naša naša škola. Izradili smo tlocrt škole kako bi od stručnjaka doznali koliko nam je dodatnih uređaja potencijalno potrebno kako bi posljedično došli do okvirnih financijskih potreba za naš projekt. U traženju potrebnih financijskih sredstava odlučili smo nadležnima predložiti da se pogleda problematika korištenja usluga fotokopiranja s prijedlogom da bi se s uvođenjem kvalitetnog bežićnog interneta smanjila potrošnja tih usluga.

Izrađen je prezentacijski paket koji je predstavljen županu.

Razred paralelno radi na „Preporukama uspješnog korištenja interneta“ koje bi usmjeravale dobro i unaprijed ograničavale potencijalno loše korištenje interneta.

Ostvareni rezultati

Učenici su radom na projektu razvijali vještine istraživanja, suradničkog i iskustvenog učenja, diskusije, intervjua, pisanja dopisa službenim osobama i predstavnicima vlasti, vježbali informatičku i informacijsku pismenost, različite načine predstavljanja projekta javnosti i zainteresiranim subjektima. Projekt je još uvijek u aktivnoj fazi.

Projekt je bio predstavljen

Projekt je bio predstavljen ravnateljici škole i predstavniku školskog odbora. Projekt je predstavljen i županu Međimurske županije, kao predstavniku osnivača srednjih škola. Ideju projekta je elektroničkom poštom podržala Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Nekon predstavljanja na Županijskoj smotri projekt će biti predstavljen Nastavničkom vijeću, Vijeću roditelja, te javnosti objavom na web stranici škole i u medijima.

Foto dokumentacija

Uvodno razmatranje
Učenička analiza prednosti i nedostataka korištenja IKT-a u poučavanju
Koraci u radu
Koga i zašto uključiti?
Učenički prijedlog ilustracije za plakat
Informatičar Dejan Drabić je pojasnio zašto se Wi-Fi zapravo ne može koristiti odnosno koji je problem s propusnošću mreže u odnosu na broj uređaja
Predstavljanje problema Matiji Posavcu, županu Međimurske županije
Ekipa koja je na međužupanijskoj i državnoj smotri GOO predstavljala 1.c razred: David Kovačić, Maja Ferenc, Natalie Vurušić i Simon Šimon

Anketa čakovečkih srednjoškolaca

Online ankete su provedene tijekom veljače i ožujka 2018. godine. Evo rezultata treće ankete u kojima su ispitani učenici čakovečkih srednjih škola.

Koju školu pohađate? N=213
Imate li u vašoj školi besplatan pristup WiFi mreži? N=213
Koristite li internet za potrebe nastave?
Koliko često za potrebe nastave koristite vlastiti internet?
Školsku WiFi mrežu uz nastavne svrhe koristim još:, N=194
Podržavate li ideju da bi sve srednje škole u Čakovcu za svoje učenike morale osigurati besplatnu i kvalitetnu WiFi vezu? N=213

Na sljedeće tvrdnje odgovorite ukoliko imate pristup školskoj WiFi mreži.

WiFi mreži se uvijek pristupa bez problema. Skala od potpuno se ne slažem do potpuno se slažem. N=208
Brzina mreže je zadovoljavajuća za sve potrebe. Skala od potpuno se ne slažem do potpuno se slažem. N=208
Jeste li zadovoljni kvalitetom školske WiFi mreže? N=208