Neposredno pred Božić šaljemo desetke čestitki na adrese dragi ljudi i poslovnih partnera. Najstarija štampana božićna čestitka, koja je ušla u masovnu proizvodnju izrađena je 1843. godine  u Engleskoj. Čestitka je izazvala i omanji skandal jer se na njoj vidi kako dijete pije vino iz čaše.

Engleski slikar John Calcott Horsley (1808. – 1882.) izradio je tu čestitku po narudžbi svog prijatelja Henryja Colea. Cole je želio karticu koja bi bila spremna za slanje jer nije imao vremena za pisanje rukom desetaka čestitki rodbini i znancima.

Kartica potječe iz vremena kada tiskanje u boji još nije bilo dovoljno razvijeno, pa je ručno bojana. Scena je podijeljena je na tri dijela. U centralnom dijelu vidimo obitelj koja pije vino i slavi, a sa strane vidimo prizore milostinje – davanja hrane i odjeće siromašnima. Tekst na čestitci glasi A Merry Christmas and a Happy New Year to You. ili na hrvatskome jeziku Čestit Božić i sretna Nova godina. Pri vrhu čestitke stajalo je Za… i Cole je samo morao dopisati ime osobe kojoj je slao čestitku.

Cole, inače pisac božićnih knjiga, štampao je 2050 čestitki – manji dio za svoje potrebe dok je ostale prodao za 1 šiling po komadu. Prvo je planirao štampati 1000 komada, ali je narudžbu povećao zbog dobre prodaje. Veliki poticaj za njegovu ideju bilo je uvođenje poštanske usluge tzv. Penny post koja je omogućavala slanje pošte za samo 1 peni bilo kamo u državu.

Kraljica Victoria počela je slati službene božićne čestitke već tijekom četrdesetih godina 19. st., a danas je uobičajeno da čelnici država šalju čestitke kao dio svoje političke aktivnosti.

Komercijalno štampanje i prodavanje čestitki krenulo je tek šezdesetih godina 19. st. nakon što je nova tehnika štampanja u boji snizila troškove. Od tada se slanje štampanih čestitki proširilo Engleskom, a zatim i ostatkom svijeta.

Gledajući u prošlost prvi spomen slanja čestitke povodom Božića datira u 1611. godinu. Tada je njemački liječnik Michael Maier prilikom posjete Londonu poslao čestitke kralju Jamesu I. i njegovome sinu princu Henryju. Tekst čestitke:

A greeting on the birthday of the Sacred King, to the most worshipful and energetic lord and most eminent James, King of Great Britain and Ireland, and Defender of the true faith, with a gesture of joyful celebration of the Birthday of the Lord, in most joyand fortune, we enter into the new auspicious year 1612

Michael Maier, 1611.

Slanje elektroničkih čestitki mobitelima ili e-mailom smanjilo je količinu božičnih čestitki koje se šalju klasičnom poštanskom uslugom. Laura Wood iz istraživačke tvrtke Research And Markets u istraživanju provedenome 2021. g. iznosi podatak da će do 2027. g. unatoč stalnom padu tržište čestitki i dalje biti iznad 20 milijardi dolara na globalnom tržištu.

Prema podatcima Smithsoniana najprodavaniju božićnu čestitku izdao je Hallmark 1977. g. – prodana je u više od 34 milijuna primjeraka.