Mnoge hrvatske škole nose imena slavnih osoba iz povijesti. Često u nazivu škola nalazimo imena braće Radić, Antuna Mihanovića, Franje Tuđmana, Ivana Gorana Kovačića, Ljudevita Gaja, Matije Gupca i mnogih drugih. Nekoliko je škola ime dobilo po članovima plemićke obitelji Zrinski. Prije godinu dana dvojica profesora povijesti osmislili su projekt kojim su povezali “zrinske” škole pa su 26. travnja 2013. godine učenici Osnovne škole “Petar Zrinski” iz Jalžabeta posjetili Osnovnu školu “Petar Zrinski” u Šenkovcu.

Prigodom obilježavanja spomendana 30. travnja, Dana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Dana Međimurske županije, tridesetak učenika je u pratnji nastavnika prešlo Dravu kako bi upoznali nove prijatelje u istoimenoj školi. Učenici su u prigodnom programu predstavili  povijest svojih škola i kraja iz kojeg dolaze.

Prezentaciju OŠ “Petar Zrinski” možete pogledati ovdje:

Ravnateljice Vesna Kalšan i Vesna Vuković razmijenile su poklone koje su izradili učenici. Učenici ovih dviju škola imali su priliku uživo čuti novu pjesmu „Moje drago serce” nastalu na temelju pisma koje je Petar Zrinski večer prije pogubljenja poslao svojoj Ani Katarini. Stihove, koje je uglazbio profesor Vladimir Novak, napisala je profesorica Marijeta Stevanović. Pjesmu uz fotokolaž možete čuti na ovom linku:

– Danas se pomalo izgubio duh nekadašnje suradnje i međusobnog pomaganja među školama. Nadam se da ćemo ovim projektom trajnije povezati naše škole na obostranu korist svih učenika i djelatnika te da će nam se pridružiti i ostale škole istog imena – rekao je Milivoj Dretar, jedan od dvojice začetnika projekta i profesor povijesti u OŠ “Petar Zrinski” Jalžabet.

Vrhunac zajedničkog druženja bio je kviz znanja u kojem su se tročlane ekipe šestih razreda natjecale u poznavanju života slavnih članova obitelji Zrinski. Svi su sudionici primili prigodne poklone.

Ovo je samo prvi korak u ostvarivanju mnogo većih potencijala suradnje. Škole istih imena mogu se povezati na svim razinama poput međusobnih projekata, razmjene učenika i nastavnika, gostovanja i slično. Naše škole mogu u godinama pred nama pokušati pronaći sudionika na primjer u mađarskom Sigetu za Comenius projekt. Ovakvi projekti daju veliki doprinos poticanju ljubavi prema rodnom kraju i njegovo istraživanje. Vjerujem da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i turističkom zajednicom možemo potaknuti turistički segment. Projekt “Naše ime” koji smo upravo završili može poslužiti i kao ogledni primjer suradnje drugih škola na međunarodnoj razini. Zašto ne bismo povezali OŠ Nikole Tesle iz Zagreba, Rijeke ili Gračaca s istoimenim školama u Beogradu, Derventi, Zvorniku, Vinči ili Pribojskoj Banji?

Miljenko Hajdarović

Izvor: http://e-mina.hr/petar-zrinski-povezuje-skole/