Bilo je to vrijeme kad je razmišljanje o ženama i njihovu položaju u društvu bio znatno drugačije. Sudjelovanje u mnogim sportovima bilo je isključivo muška stvar. To se u šezdesetim godinama 20. st. odražavalo i na maraton – o pravoj muškoj utrci koja traži veliku snagu i izdržljivost. U mušku se ekipu 1967. godine ubacila Kathrine Switzer unatoč nastojanju organizatora da je onemoguće.

Kathrine Virginia “Kathy” Switzer (rođena 1947.) prijavila se za sudjelovanje na maratonu samo pod inicijalima “K.V. Switzer” i nitko nije posumnjao da je riječ o ženi. Kad su je 19. travnja 1967. tijekom trke ugledali novinari i jedan od organizatora utrke došlo je do neugodne scene. Jock Semple joj je prišao s leđa nastojeći joj skinuti službene natjecateljske brojeve. Navodno je tom prilikom izrekao:

“Gubi se iz moje utrke i vrati mi te brojeve.”

Jock Semple
Scene iz utrke

Uz nju je trčao njen tadašnji partner Tom Miller koji je uletio u Semplea i izbacio ga iz staze. Oboje su završili utrku, a novinari su podigli veliku pompu. Ženama je dopušteno sudjelovanje u bostonskome maratonu tek pet godina kasnije. Switzer još uvijek trči maratonske trke, a 1974. godine je pobijedila u New Yorku. Najbolja pozicija ostvarena na Bostonsku maratonu bilo joj je 2. mjesto 1975. godine.