Arheologinja Irene Iacopi je početkom 2007. godine objavila da je ispod ostataka Augustove kuće na Palatinu otkrila mjesto gdje je legendarna vučica hranila Romula i Rema. Otkriće je ponovno potaklo rasprave o istinitosti legende ili njenih dijelova.

Istraživanjem Augustove kuće (Domus Livia) arheolozi su naletjeli na špilju duboku oko 8 metara i široku oko 7 metara u promjeru bogato ukrašenu mozaicima i školjkama. Prozvana je Lupercal (lat. lupa – vučica). Svećenici su u tom prostoru vjerojatno slavili svečanost Luperkalije. Ta se svečanost obično održavala između 13. i 15. veljače s ciljem pročišćenja grada, za zdravlje i plodnost.

Položaj špilje (na temelju infografike BBC-a)

U špilju je spuštena sonda s kamerom koja je fotografirala bogato ukrašene zidove s bijelim orlom u centru kupole. Bijelo orao je bio simbol Rimskog Carstva tijekom vladavine Augusta. Ulaz u špilju još uvijek nije pronađen.

Profesori Adriano La Regina, Fausto Zevi i Henner von Hesberg ne podržavaju teoriju da se radi o špilji Luperkaliji. Smatraju da je to mjesto vjerojatno nimfej (svetište nimfa) ili blagovaonica iz vremena Nerona.