U novinama je pisalo: Traži se: najružnija žena. Ništa odbojno, osakaćeno ili unakaženo. Zajamčena dobra plaća i dug angažman za uspješnog kandidata. Pošaljite svježu fotografiju. Claude Bartram je kao zastupnik američkog cirkusa Barnum and Bailey po Europi tražio čudake za novu cirkusku turneju. I najružniju ženu pronašao je 1920. godine u Londonu.

Mary Ann Bevan rođena je 1874. godine i vodila je normalan život u viktorijanskoj Engleskoj na prijelazu stoljeća. Udala se za Thomasa Bevana 1903. godine i obitelj je imala četvero djece. Thomas je iznenada preminuo 1914. godine i Mary Ann se teškom mukom brinula za obitelj. Stvari su se dodatno zakomplicirale jer je krajem svojih dvadesetih godina života počela poboljevati. Tadašnja medicina nije joj znala ni mogla pomoći.

Mary Ann Bevan s djecom

Mary Ann je oboljela od akromegalije. Akromegalija je boles uzrokovana povećanim lučenjem hormona rasta u odrasloj dobi. MDS priručnik dijagnostike i terapije opisuje simptome: Kako su epifize tada već zatvorene, prvi su klinički simptomi ogrubljavanje crta lica i zadebljanje mekih tkiva šaka i stopala. Mijenja se izgled bolesnika, kojima trebaju sve širi prstenovi i sve veće rukavice i cipele. Na fotografijama se može pratiti klinički razvoj bolesti. Povećava se dlakavost i dlake postaju deblje, a koža grublja, često i tamnija. Povećava se volumen i funkcija žlijezda znojnica i lojnica, a bolesnici se nerijetko žale na pretjerano znojenje i neugodan miris. (…) Bujanje hrskavice grkljana uzrok je dubokog, promuklog glasa. Jezik je često zadebljan i izbrazdan. Danas se bolest liječi operacijom i lijekovima.

U potrazi za poslom Mary Ann se javila na natječaj. Radilo se o poslu koji joj je nudio plaću od 10 funti tjedno, troškove za putovanja i mogućnost dodatne zarade od prodaje svojih fotografija. Prihvatila je posao i otputovala u SAD. Tadašnje novine u New Yorku vapile su za senzacijama pa je njena fotografija objavljena na naslovnicama uz natpis Najružnija žena svijeta. To joj je donjelo slavu i omogućilo bolja prihode za obitelj. Nastupala je cirkusu zajedno s bradatom ženom, sijamskim blizancima, divovima i patuljcima i drugim ljudima koji su za tadašnju publiku bili čudaci. Slava je Mary Ann tijekom dvogodišnje turneje prema procjenama zaradila oko 20 000 funti oko 180 000 kuna (ili blizu 24 000 eura). To joj je omogućilo da djecu pošalje u dobre engleske internate na školovanje. Mary Ann Bevan umrla je 1933. godine.

Mary Ann je poput većine roditelja bila spremna sve učiniti za svoju djecu. Potvrdila je da ljepota čovjeka dolazi iznutra.