Tijekom Velike depresije brojni nezaposleni više nisu mogli vraćati kredite koje su uzeli tijekom gospodarski plodnih dvadesetih godina 20. st. Kreditima se kupovala potrošna roba, odjeća, radio uređaji koji su tada bili novi hit, automobili i kuće. Banke su kao posljednju mjeru oduzimale pokretnine i nekretnine te su ih prodavale na aukcijama. U nekim su mjestima građani pokrenuli kolektivne akcije kako bi spriječili oduzimanje kuća.

Jednostavnije akcije za sprečavanje deložacije ili aukcije bile su blokada pristupnih prometnica kako bankarski službenici ne bi stigli do posjeda.

Banka je 1931. g. najavila aukcijsku prodaju kuće, posjeda i formerske opreme obitelj von Bonn u Madison Countyju (Nebraska). Na aukciji se pojavilo oko 150 farmera. Prema sjećanjima aukcija je počela prodajom alata. Prva ponuda bila je 5 centi. Svaka sljedeća ponuda, svako dizanje cijene je spriječeno – odrešitim nagovorom ili nasiljem. Cijela je aukcija završila s prihodom od 5,35 dolara. Banka tako nije vratila kredit, ali je naizgled cijeli postupak izveden po zakonu. Na sreću zaduženih farmera. Takav se oblik aukcija za peni (penny auctions) proširio po američkome Srednjem Zapadu.

Okupljeni farmeri ispred obiteljske kuće von Boon.

Prema pisanju Wieganda na aukciju farme jedne udovice u Nebraski u listopadu 1932. g. pojavilo se oko 2500 njenih susjeda. Svaka krava je prodana po 35 centi, plugovi za 25 centi i šest konja za 5.60 dolara. Bankar je do kraja aukcije umjesto 442 dolara koja je tražio jedva prikupio 100.

Prema riječima profesora Bermana farmeri su organizirali Farm Holiday Association – militantnu, aktivističku grupu kako bi riješili krizu farmi. Na aukcije su nosili vile, noževe i lovačke puške kako bi uvjerili zainteresirane kupce. Premda su takve akcije nailazile na simpatije nisu mogle potrajati. Srećom je državna intervencija prvo privremeno zaustavila deložacije, a uskoro osigurala i kreditne linije za vraćanje dugova.

Literatura

  1. (2007). Fending off Foreclosures with Penny Auctions. NPR. URL: https://www.npr.org/transcripts/17060380?t=1638793432225
  2. Ganzel, B. (2003). Penny Auctions. Wessels Living History Farm. URL: https://livinghistoryfarm.org/farminginthe30s/money_10.html
  3. Wiegand, S. (2009). Lessons from the Great Depression For Dummies. John Wiley & Sons.